Gepost op

Hollandse nieuwe/Sudan: een fantastische kans

“Sociaal contact heb je in Sudan alleen op de werkvloer en op bruiloften en begrafenissen”

Naglaa Elhaij is 32 jaar, komt uit Sudan en woont nu drie jaar in Nederland. Ze volgt hier een studie en werkt als vrijwilliger voor het Interkerkelijk Vredesberaad.

Had je al een band met Nederland voordat je hier kwam?

“Ik woonde in Sudan, het overgangsgebied tussen Arabisch en zwart Afrika. Ik werkte op de Nederlandse ambassade in Khartoum. Via de ambassade kreeg ik een studiebeurs om aan de universiteit van Leiden te studeren.”

Hoe voelde het om in Nederland te komen?

“Het was voor mij een fantastische kans om een toekomst op te bouwen. Een vrouw heeft het niet makkelijk in Sudan. Alleen reizen kan er niet. Samen reizen met iemand van buiten Sudan mag ook niet. Ik ben wel eens gearresteerd omdat ik samen met mijn Duitse vriend met de auto door Sudan reisde.

Het voelde heel bevrijdend om in Nederland te komen. Hier hoefde ik niet langer gesluierd over straat. In Sudan heerst nog steeds een militair regime, de geheime politie is overal.”

Wat heb je hier ontdekt?

“Ik woon in Den Haag. Ik ga wel tien keer per jaar naar het Koninklijk kabinet van Schilderijen in het Mauritshuis kijken. Ik zie er altijd iets nieuws. Bij mooi weer ga ik liever naar het strand met een tijdschrift. In Sudan heb je nauwelijks tijdschriften, en radio en tv zijn in regeringshanden.”

Wat staat er op je boodschappenlijstje?

“Ik houd van Hollands eten, maar wat ik heel vreemd vond, was pindakaas! Maar inmiddels staat dit broodbeleg standaard op mijn lijstje. Voor vrienden kook ik wel eens het Sudanese gerecht fuul. Dat is een pasta van bonen, knoflook en citroen.”

Zijn er veel verschillen tussen het sociale leven in Sudan en Nederland?

“In Sudan bestaat een sociaal leven zoals we dat in Nederland kennen haast niet. Je hebt er geen kroegjes waar je met je vrienden wat gaat drinken. Er zijn wel dure hotels, maar dat is voor de gewone burger onbetaalbaar. Bovendien mag je samen met een man alleen in publieke ruimtes komen als je met hem getrouwd bent. Sociaal contact heb je alleen op de werkvloer en op bruiloften en begrafenissen.”

Wat vind je minder goed geregeld in Nederland?

“Ik mag de Nederlandse nationaliteit nog niet aannemen. Omdat ik nog studeer, geen Nederlands spreek en nog geen vier jaar in Nederland ben. Ik mag daarom niet werken, zelfs niet voor een schoonmaakbedrijf. Ik wil geen uitkering. Dat iemand die graag wíl werken niet mág werken, vind ik dus minder goed geregeld. Ik werk wel voor het Interkerkelijk Vredesberaad, maar dat is als vrijwilliger.”

Hoe is het contact met je familie in Sudan?

“Mijn familie dwong me te kiezen tussen hen of mijn vriend. Ik heb gekozen voor mijn vriend. Hij is christelijk opgevoed en wordt daarom niet geaccepteerd door mijn familie, die moslim is. Ik hoop vurig dat het contact in de toekomst beter wordt.”

Bij welke cultuur voel je je het meest thuis?

“Ik voel me Afrikaans. Maar voor de meeste Sudanezen is Afrikaan een scheldwoord. Ze voelen zich Arabisch.”

Zou je terug willen naar Sudan?

“Het leven in Nederland is nu niet gemakkelijk voor mij. Maar het is me wel veel waard. Hier leef ik in vrijheid en heb ik de ruimte om een leven op te bouwen. Ik zou alleen teruggaan naar Sudan als de omstandigheden in het land zijn verbeterd.”

Tekst: Cindy Thijssen.